Zuid-Bohemen

Zuid-Bohemen is een zeldzaam mooi en waterrijk gebied gelegen tussen Praag en de Oostenrijkse grens met vele sprookjesachtige kleine stadjes. Het gebied wordt gekenmerkt door schitterende natuurgebieden die u door de aanwezigheid van vele wandel- en fietsroutes kunt ontdekken. Een ideale bestemming voor een afwisselende vakantie.

Cultuur
De geschiedenis heeft in Zuid-Bohemen een bijzondere schat aan stedelijke monumenten achtergelaten. De parel wordt gevormd door Cesky Krumlov. Cesky Krumlov staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In geen enkele Boheemse stad is zoveel middeleeuwse architectuur te vinden, het wordt dan ook niet voor niets het kleine Praag genoemd.

Ook in andere Zuidboheemse steden is het cultureel erfgoed goed bewaard gebleven. Voorbeelden hiervan zijn de steden Ceske Budejovice (o.a. bekend van het Budweiser bier), Trebon (kuuroord en geliefd bij toeristen, tevens door Unesco beschermd), Jindrichuv Hradec (veel monumenten uit de renaissance en barok periode), Bedhyne (bekend als kuuroord en revalidatiecentrum) en Tabor (monumentaal stadscentrum). Bovendien zijn er in Zuid-Bohemen nog vele kastelen te vinden waar de cultuur liefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Natuur
De natuur in de Zuid-Bohemen kenmerkt zich door o.a. de aanwezigheid van het Lipnomeer en het Šumava gebergte en is een vakantie meer dan waard.

Šumava gebergte oftewel Boheemse Woud
Het Boheemse Woud is onder natuurliefhebbers en wintersporters een geliefd vakantiegebied. Dit natuurgebied heeft zijn schoonheid goed kunnen behouden omdat het tot voor kort een militair gebied was waardoor industrie zich hier niet mocht vestigen. Mede door de goede bewegwijzering kunnen wandelaars optimaal genieten van de vele mooie plekken die dit gebergte rijk is. In de winter kan er volop worden geskied op de diverse pistes die ruim van liften zijn voorzien. Ook voor fietsers en liefhebbers van de hengel- en jachtsport biedt het Boheemse Woud veel mogelijkheden. Tochten per vlot, kano en roeiboot zijn erg populair en sinds 1993 beschikt het gebied over een uitgebreid netwerk van fietspaden. In de Šumava ontspringt de rivier de Moldau (of Vltavou). Zo’n 20 kilometer stroomafwaarts is dit stroompje (kunstmatig) uitgegroeid tot het reeds bovengenoemde Lipnomeer, in feite een groot stuwmeer van 48 kilometer lang en gemiddeld enkele kilometers breed.

Copyright © 2024 LipnoDreams, All rights reserved.